fbpx

Ако имаш уеб сайт, вероятно си инвестирал време, пари и усилия в неговата изработка. Но дали си мислил за това, как ще го поддържаш и оптимизираш след това?
Поддръжката на уеб сайт е комплексна услуга, засягаща различни аспекти, важни за правилното функциониране, сигурността, скоростта и оптимизацията на сайта. Не бива да пренебрегваш тази стъпка в опитите си да се наложиш в онлайн пространството. Чрез тази услуга можеш да предотвратиш загуби, както на потенциални клиенти, така и парични.

Защо е важна поддръжката на уеб сайта или онлайн магазина и кой трябва да я прави?

След като вече имаш изработен уеб сайт е препоръчително, той да се поддържа, за да си гарантираш, че ще остане във вида, в който си го получил. Ако искаш самостоятелно да поддържаш своя сайт, това крие някои рискове. Защото търсачките като Google оценяват различни фактори, като например честотата на обновяване на сайта, скоростта на зареждане и много други, с които са запознати специалистите, предлагащи професионална поддръжка. Много от тези фактори могат да повлияят негативно на класирането на уеб сайта ти, дори и на бюджета ти при създаване на спонсорирани реклами. Затова е важно да се довериш на специалист, който знае какво прави.
Поддръжката на уеб сайта е изключително важна за успеха на твоя бизнес, тъй като повишава доверието на потребителите и спомага за постигане на по-добри резултати в търсачките, както и за правилното функциониране и здраве на сайта.

Какво включва поддръжката на уеб сайт?

В зависимост от това дали ще поддържаме уеб сайт, онлайн магазин или landing page, услугата може да включва различни компоненти. Все пак има някои задължителни дейности, които със сигурност трябва да покрива:

 

Мониторинг

– Проследяване работата на сайта;

Подобряване на сигурността

– Защита срещу кибер атаки;

Подобряване на скоростта

– Оптимизиране на различни компоненти;

Грижа за правилното функциониране

– Отстраняване на грешки;

Обновяване на плъгини

– Актуализиране към по – нови версии на разширенията;

Редакция на съдържанието

– Извършване на промени по съдържанието;

SEO оптимизация

– Оптимизиране на снимки, страници, канонични адреси, редиректи и други;

Създаване на back up

– Създаване на резервно копие на сайта и възстановяване при нужда;

 

Колко струва поддръжката на уеб сайт и от какво зависи?

В интернет пространството цените за поддръжка на уеб сайт варират от 50лв. до 500лв. Отговорът не е еднозначен, като трябва да се има в предвид, че цените се определят от няколко фактора, като например:

 

Вид на сайта

– В зависимост от вида на сайта цената за поддръжка може да варира за one – page сайт, информационен уеб сайт или онлайн магазин;

Дейности, които ще изпълнява поддръжката

– Както разгледахме по – горе дейностите могат да бъдат мониторинг, подобряване на сигурността, подобряване на сигурността, грижа за правилното функциониране и други.

Време за работа

– Тук се има в предвид, колко астрономически часа месечно ще се отделят за поддръжка на сайта.